Creăm comunități
sustenabile la bloc
Finanțăm și ghidăm transformarea blocurilor din țară, ajutând vecinii să creeze comunități în blocul lor și să implementeze împreună proiecte în cartier.
Aplică până pe 18 noiembrie 2024!
I.
Căutăm 25 echipe de vecini din orașele din România care vor să trăiască mai bine împreună.
Acestea vor trebui să își imagineze, dezvolte și implementeze, cu ajutorul nostru, 4 proiecte și activități la bloc și în cartier pe durata unui an. În prima etapă este nevoie de minim 4 vecini + sprijinul Asociației de Proprietari (cu care vom avea un acord de parteneriat).
II.
Echipele selectate vor primi un buget de 1.500 euro și vor intra în Incubatorul ÎntreVecini.
Bugetul este alocat pentru 4 proiecte comunitare care să îi ajute să creeze o comunitate unită, proactivă, sănătoasă și prosperă.
De-a lungul anului, echipele vor avea parte de workshop-uri de dezvoltare comunitară, consultare și schimb de idei, implementare și evaluare de impact și momente de reflecție.
III.
Puncte bonus pentru vecinii care participă la Programul de Formare de Facilitatori Comunitari.
Dacă o persoană din echipă dorește să devină facilitator comunitar și poate dedica minim 4 ore pe săptămână proiectului, grupul primește puncte în plus în procesul de selecție.
Programul durează 12 luni și urmărește calendarul Incubatorului de Comunitate, timp în care participanții au parte de aplicații practice, dezvoltându-și abilitățile necesare pentru a crea și gestiona comunități sustenabile.
Citește mai multe despre ce înseamnă să devii voluntar ÎntreVecini și să participi la Program AICI.
IV.
Selecția comunităților se va face în 2 etape.
Etapa 1: Completarea formularul de selecție până pe 18 noiembrie.
Etapa 2: Participarea la un interviu, care va avea loc în maxim 3 zile după completarea formularului.
Anunțarea câștigătorilor se va face la sfarsit de noiembrie, via e-mail.
V.
Extra 5.000 euro dacă sunteți selectați în Acceleratorul de Comunitate.
La finalul celor 12 luni de Incubator, 5 grupuri vor fi selectate pentru a participa la Acceleratorul de Comunitate.
Fiecare grup selectat va primi o sumă adițională de 5000 de euro pentru extinderea impactului la nivel de cartier sau oraș. Acceleratorul de Comunitate se va desfășura în anul 2026.
VI.
Marele premiul al acceleratorului, 15.000 euro pentru o Grădină pe bloc.
Un spațiu accesibil comunității, care nu doar crește spațiul verde, dar contribuie pozitiv la calitatea aerului și reducerea poluării, iar prin umbrire și răcire evaporatibă, reduce facturile de energie, reducând efectului de insulă de căldură care supra-încălzește orașele.
Studiu: Din aproape în realitate
65%
dintre români declară că nu-și cunosc vecinii deloc sau că îi cunosc în mică măsură
80%
dintre români și-ar dori să se înțeleagă mai bine cu vecinii și să poată apela la ei în caz de nevoie
59%
dintre respondenți nu au participat niciodată sau au participat foarte rar la evenimente sociale cu vecinii
9 din 10
respondenți sunt deschiși să se implice mult și chiar foarte mult în promovarea diversității și incluziunii
„În copilăria mea, vecinul era o instituție resursă la care puteai apela atunci când e nevoie: cereai cu împrumut o cană de zahăr sau 100 de lei până la salariu și culmea le și primeai. În plus, relațiile de încredere erau destul de puternice, nu degeaba atunci când plecai de-acasă le lăsai chiar și un set de chei de la casă. În ultimii 30 de ani, lucrurile s-au schimbat și acum, cu greu ne știm (din vedere) vecinii. Despre încredere, e chiar și mai greu de vorbit. E de vină societatea? E de vină internetul? Este rezultatul individualismului care ne este servit de cele mai multe ori ca rețeta succesului? E normalitatea globalizării și rezultatul unui proces natural de reajustare a relațiilor într-un nou context socio-economic? E ceea ce ne dorim să dăm mai departe ca mod de socializare? Cred că toate câte un pic, și multe altele.
Mă bucur că cei de la ÎntreVecini vor să dezbatem aceste întrebări și să vedem ce și cum alegem să facem ÎMPREUNĂ. Pentru că relațiile dintre noi, și calitatea acestora, generează comportamentele care definesc o societate. Iar noi ne dorim ca România să fie o societate solidară, empatică și degrabă vărsătoare de iubire”
Comunitățile ÎntreVecini
Aventura noastră a început cu vecinii din Sectorul 6.
Nadia și Aurel au fost primii curajoși care s-au înscris în universul ÎntreVecini în 2022. Anul trecut am dezvoltat 8 noi comunități, 6 Finanțate și 2 Facilitate.
Activități din Comunități
Pe scurt
Despre ÎntreVecini
Despre Concursuri
Echipa
Ai întrebări?
Scrie-ne.